Amnestie Nederland voor de Aprilmoorden

0
711
censuur 1942
censuur 1942

Nederland schoot op Curacao in WO II 15 tegenstanders in koele bloede dood en verleende zichzelf in wezen eeuwige amnestie door deze oorlogsmisdaad in de doofpot te stoppen. Onderzoeken van deze kwestie door een rechtbank en door de Parlementaire Enquetecommissie Regeringsbeleid 1940-1945 zijn door de Nederlandse autoriteiten systematisch tegengewerkt. Bij monde van haar advocaten heeft de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curacao (SEOC) de Nederlandse staat op 13 september 2011 verzocht de vijftien dodelijke slachtoffers te erkennen als oorlogsslachtoffers, en tegelijkertijd haar verantwoordelijkheid te nemen voor de wandaden die achter de benaming ‘Chinezenconflict’ schuilgaat.

Volgens de schrijver van het boek: “De Aprilmoorden” heeft Nederland de oorlogsmisdaad in de doofpot gestopt. De Curaçaose regering heeft onlangs wel de voornoemde 15 doden, stakende arbeiders van Shell-Curacao als oorlogsslachtoffers erkend, door de dag van het drama, 20 april uit te roepen tot de nationale herdenkingsdag De Aprilmoorden.

Het vorenstaande dieptepunt in de Nederlandse geschiedenis wordt beschreven in De Aprilmoorden. Berichten vanaf het kerkhof van de Schande , een recent gepubliceerde studie van arts-onderzoeker Nizaar Makdoembaks. In dit boek reconstrueert de auteur, tevens voorzitter van de SEOC de gebeurtenissen op en rond 20 april 1942 en vecht voor eerherstel van de vijftien Chinese arbeiders als vergeten oorlogsslachtoffers.